Roboter og mennesker jobber harmonisk sammen i Ekornes sin fabrikk i Grodås.

Fra Grodås til verden 

Nesten en av ti honndølinger jobber i møbelfabrikken Ekornes. Flere millioner møbler over hele verden trådte sine barnesko i Grodås.

Publisert Sist oppdatert

Kveldsskiftet på møbelfabrikken Ekornes er i full sving. Fabrikksjef Knut Ove Rygg viser frem Hornindals hjørnesteinsbedrift sine produskjonslokaler. Trevarer blir kuttet opp, pusset og lakket av menneske - og robotarmer. Det lukter tre.

Ole Jon Englund styrer en maskin som kutter opp tre som skal være inni møbler. Han er 64 år gammel og kombinerer jobben med å ta fagbrev i CNC maskinering. 

- Jeg har jobbet her i syv år og det har vært de syv beste årene i mitt liv.

Lignende ting sier flere ansatte ved fabrikken. Om det er fordi sjefen er til stede vites ikke. Før Englund jobbet på Ekornes reparerte han vaskemaskiner. 

- Jeg er utdannet elektroreperatør. Jeg reparerte hvitevarer i mange år. Men det er et utdøende yrke. Nå for tiden kjøper folk heller nye ting, forteller han. 

Ole Jon Englund pendler fra Nordfjordeid til Grodås. Han forteller at det er flere andre på fabrikken som gjør det og at de bytter på å kjøre.

Vestlandsk industrieventyr

Ekornes ble startet av Jens Ekornes i Sykkylven i 1934. Da hadde de tre ansatte og maskiner fra Tyskland.

42 år senere kjøpte de opp fabrikken Hanken industrier AS, Ålesund i Grodås. Møbelfabrikken ble bygget to år tidligere gjennom et industrireisningsprogram, men klarte ikke å oppnå lønnsomhet. 

Året er 1976 og Hornindal har fått sin hjørnesteinsbedrift.

Året etter er Ekornes skandinavias største møbelprodusent, som de enda er idag. I 1983 selger de sin Stressless nummer 500 000 og når 100 millioner kroner i total omsetning.

Bedriften vokser internasjonalt gjennom 80- og 90-tallet og ble børsnotert i 1995. Bedriften har blitt et konsern - og veksten vil ingen ende ta.

I 2018 kjøper det kinesiske møbelkonsernet Qumei opp Ekornes og tar de av børsen. I 2022 omsatte Ekornes AS for over tre milliarder kroner. 

Knut Ove Rygg poserer foran fabrikken han har viet sitt profesjonelle liv til.

Mediestudent ble lakkansvarlig

Tonje Lyse Bystøl ble ferdig med bachelorgraden sin i media, IKT og design ved Høgskulen i Volda for to år siden. Da Stavanger-jenta ville bli boende med samboeren sin i Volda søkte hun på jobb i Ekornes. Nå er hun teamleder for lakk-avdelingen.

- Jeg trives veldig godt her, så jeg kunne gjerne tenkt meg å hvertfall bli et par år til, sier 25-åringen. 

Har du noen Ekornes møbler hjemme?

- Ja. Jeg har tre bord, en puff og en sofa. Og en stol, sier hun.

- De ansatte har en veldig variert bakgrunn. Vi vil ha så mange faglærte som mulig, men vi gir våre ansatte god opplæring og har folk som har jobbet med alt mulig før de begynte her, forteller Rygg. 

Tidligere pleide de også å ta inn elever på videregående til kveldsskiftene. Det har blitt vanskeligere med årene, på grunn av mer avanserte maskiner og strengere krav til HMS.

Tonje Lyse Bystøl har byttet ut lesesal og Rokken, med verneutstyr og treforedling.

Stor fabrikk, liten verden

Delene de lager blir sendt til Sykkylven og videre ut i verden. 8-9 prosent av salget deres er i Norge. Om du har sittet i en Stressless, har du sittet i et Ekornes møbel. 

- Vi har fabrikker i Norge, Litauen, Thailand og USA. Vårt største marked er definitivt USA, forteller Rygg. 

Treverket de bruker kommer også fra den store verden. Rygg forteller at de tar inn trevarer fra ulike europeiske land.

- Vi har tre fra blant annet Finland, Danmark og Polen. Sagverkene i Norge lager hovedsakelig trevarer til byggindustrien. I tillegg bruker vi mye bøk og eik, som det ikke er veldig mye av her.

De har også ansatte fra "hele verden". Rune Berger kommer opprinnelig fra Rakkestad. Møbelfabrikkene tok ham til vestlandet - kjærligheten fikk ham til å bli.

Han har tidligere jobbet på møbelfabrikk i Stranda, men har de siste seks årene snekret sine spikre i Grodås.

- Jeg startet som snekker da jeg var 16 og nå er jeg 56. Så jeg har gjort det en del. 

Rygg skryter av Berger og påpeker at han kan jobbe nærmest overalt på fabrikken.

- Jeg er en potet, sier han selv.

Rune Berger kan alt om snekring - men er i følge ham selv noe tregere enn Lars Berger på ski.

Hjørnesteinsbedriften Ekornes

Ruth Lødemel Halstensen jobber kveldskiftet i avdelingen for synlig treverk. Hun har kommer fra Hornindal og har jobbet på fabrikken siden 2010. 

- Da jeg flyttet hjem igjen var det flere jobber her. Det var blant annet bank og postkontor.

Hva har skjedd?

- Jobbene har vel blitt sentralisert bort. 

I vinter måtte Ekornes gjennom en runde med nedbemanninger. Da ble rundt 20 personer sagt opp. Nå er det rundt 80 ansatte på fabrikken og Hornindal har litt over 1000 innbyggere. Rygg er klar på ansvaret som følger med å være sjef i hjørnesteinsbedriften. 

- Vi er den største private arbeidsgiveren i bygda. Det følger selfølgelig med et ansvar, men jeg har lært å leve med det etter mange år i jobben, sier han.

Ruth Lødemel Halstensen inspiserer stolbeinet før hun sender det videre. "Hele" slekta hennes har jobbet på fabrikken.

Gleder seg til å fylle 100 år

Selv startet Rygg "på gulvet" som 20-åring. Sakte men sikkert steg han i gradene, før han i 2010 ble fabrikksjef. Han har teknisk fagskole med spesialisering i møbler og har etter behov tatt enkeltemner ved BI og NTNU. 

 - Det var utrolig gøy å feire femti år for fabrikken her i Grodås, sier honndølingen. 

I 2034 fyller Ekornes konsernet 100 år.

Tror du at du er sjef når Ekornes feirer 100?

 - Jeg håper det! 


Powered by Labrador CMS