Som musikk i mine ører: Ulstein Trekkspelklubb storspilte under konkurransen.

Knapp kamp i Kappleiken

Folkemusikken blir mindre og mindre aktuell på landsbasis. I Ørsta er de likevel ikke i tvil. Det var folkerikt under fylkeskapplekene, både unge og gamle.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Denne helgen blei fylkeskappleikene i Møre og Romsdal avholdt i Ørsta kulturhus. Konkurransen skulle handle om så mye mer enn bare å konkurrere i folkemusikk.

Kappleik

Kappleik er konkurranse i norsk instrumental og vokal folkemusikk og bygdedans. Slike konkurranser arrangeres vanligvis med flere ulike klasser, som vanlig fele, hardingfele, eldre folkemusikkinstrumenter langeleik, seljefløyte, munnharpe, kveding, ulike samspillkonstellasjoner og dans. Kilde: Store Norske Leksikon

–Delta hvis du har sjansen

Noen av de som dro for å oppleve folkemusikk i storskala var en vennegjeng fra Volda-Ørsta danseklubb, bestående av Svein, Idar, Anna, Solveig og Hans. De har deltatt og arrangert  kappleik i årevis, og drar alltid for å se når de har mulighet.

–Uten tvil. Du må definitivt komme og oppleve dette. Ikke bare for å se på, men også delta i konkurransen, hvis du har sjansen, forteller Anna.

–Hva er det dere liker best med kappleik?

Masse danse erfaring: Vennegruppa (fra venstre) Hans Lefdal, Solveig Rosengjeld, Anna Mjånes, Idar Mjånes og Svein Rosengjeld, ønsker flere i alle aldre til å delta i kappleik

–Det med dansinga er best, der har vi mest ekspertise. Vi har mye erfaring fra våre dager i danselaget, svarer Hans.

–Er dette noe dere ville anbefalt?

–Ja. Det er sosialt og det skaper samhold i bygda gjennom sang, dans og dugnadsarbeid. Kappleik har inkluderende deltagelse, som passer for både unge og gamle, svarer Anna.

Falt for musikken, ikke sjokoladen

En av deltagerne var 22 år gamle Åsmund Farstad fra Volda. Han har holdt på med folkemusikk så lenge han kan huske, men rørte ikke de vakre strengene på ei hardingfele før i begynnelsen av tenårene

–Hvor kommer denne interessen for fylkeskappleik fra?

–Interessen kommer fra kulturskolen i Volda og fra min aller første kappleik som barn. Da deltok jeg på det som heter sjokoladekappleik, der premien var en stor sjokoladeplate. Det var det som fikk meg til å falle for kappleik. Musikken altså, ikke sjokoladen, ler Farstad.

Åsmund kommer fra en musikalsk familie, med både mor, far og søsken som jobber med musikk. Åsmund er riktig nok den eneste i familien som holder på med folkemusikk. Det er ikke tilfeldig hvorfor han holder folkemusikken så kjært.

Fele: Åsmund Farstad storspilte under konkuransen

–Det er et fritt musikkfelt, du kan ta vare på noe som har vært en del av den norske kulturhistorien i lang tid. Det er hipt, og begynner å bli populært igjen i storbyene, forteller Farstad.

 –Er det noe du kunne jobbet med?

–Ja det tror jeg. Studerer folkemusikk, så drømmen er jo å bli rockestjerne, sier Farstad lurt.

Åsmund skaffet seg til en tredjeplass i hardingfele klasse A. 

Medaljevinner: Åsmund Farstad sikret seg tredjeplassen i Hardingfele klasse A, mens Britt Elise Skram (midten) tok andre og Jan Beitohagen Granli tok førsteplass.

Her er andre fra sjustjerna som sikret pallplass fra kappleikene:

UNDERHALDNINGSMUSIKK senior:  Nr. 1: Ulstein Trekkspelklubb : 85 poeng

FELE/HARDINGFELE klasse A: Nr 1: Jan Beitohaugen Granli – Øystre Slidre Spel- og dansarlag : 95 poeng 

Nr. 3: Åsmund Farstad – Fjelljom Spelemannslag/Møre og Romsdal Folkemusikklag : 93 poeng

LAGSPEL senior m/komp:  Nr. 2: Øyraspel : 77 poeng

 GRUPPESPEL senior m/komp:   Nr. 1: Farstad & Farstad : 91 poeng

For full hals: (Fra venstre) Kine Gyldenskog sikret seieren, mens Oline Løvlid (midten) sikret andreplass, og Tove Thue Dale fikk bronse

VOKAL senior: Nr. 2: Oline Ragnhild Løvlid – Hornindal Spelemannslag : 75 poeng

Nr. 3: Tove Elise Thue Dale – Hornindal Spelemannslag : 55 poeng

DUETT trekkspel junior: Nr. 1: Viktoriia Starodubtseva og Rostyslav Starodubtsev – Ulstein Trekkspelklubb : 68 poeng

Hør radio-reportasje nederst i saken

Powered by Labrador CMS