Harald Bjørdalsbakke Saure har brygget øl i over 20 år. I år deltok han på bryggarmeisterskapet for fjerde gang.

– Engasjementet for bryggarmeisterskapet er formidabelt

For sjuende gang inviterte Ørsta og Volda bryggarlaug til bryggarmeisterskap. En konkurranse hvor 25 hjemmebryggere serverte 47 ulike typer brygg som publikum kunne smake på.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 16:30 var det allerede kø med øltørste sunnmøringer som var klare for bryggarmeisterskapet. Over 250 mennesker fylte Ørsta kulturhus. Her kunne du finne alt fra lyse og friske øl til de mørkeste og sterkeste med en alkoholprosent på over ti prosent. Thor Humberset er arrangør, og han forteller at interessen for arrangementet er formidabel.

– Billettene ble utsolgt på 36 timer, så engasjementet for bryggarmeisterskapet er stort, forteller Humberset. 

– For Ørsta og Volda bryggjarlaug er det viktig å nå ut til folket, slik at de får smakt ulike øltyper som de normalt ikke ville kjøpt, sier han. 

– Det skal gi noe ekstra. 

En av de som fikk kjøpt billett er Harald Inge Aarflot. Han er øl-interessert og er på bryggarmeisterskapet for femte gang.

– Jeg har vært her flere ganger, og det er god stemning her som alltid. Bryggarmeisterskapet er et flott arrangement som er godt kjent utenfor fylkesgrensene. De setter Ørsta og Volda på kartet, sier Aarflot.

– Hva vurderer du når du skal stemme på din favorittøl?

– Jeg går for den ølen som treffer meg litt ekstra. Jeg har ingen preferanser på øltyper, men den skal gi noe ekstra, sier han.

Stemningen er formidabel under bryggmeisterskapet 2024. Flere hundre mennesker hadde samlet seg i Ørsta kulturhus

Brygget i generasjoner 

Bak en av standene står Halvard Bjørdalsbakke Saure og tapper øl. Han er en av hjemmebryggerne som stiller i konkurransen. Et av ølene Saure serverer har fått navnet Fanden i ølkjellaren. 

– Den er jo litt sterk og farlig, så man skal ikke drikke så mye før det går galt, forteller Saure. 

I over 20 år har Saure brygget øl. En familietradisjon som har gått i generasjoner. Han lærte kunsten fra sin far som igjen lærte det av sin svigerfar. Halvard stiller for fjerde gang på Bryggarmeisterskapet. I fjor kom han på en tredjeplass. Men det er ikke pallplassering som er den viktigste grunnen for at han er med.

– Vi er med fordi det er veldig kjekt. Det er kjempeliv her inne, og det er ikke ofte man ser kø med øltørste sunnmøringer kl. 16:30 utenfor Ørsta kulturhus, ler han. 

Ølbrygging er noe som tar tid. Saure forteller at det ofte er i tolvte time han kommer på at det er et bryggarmeisterskap rundt hjørnet.

– Øl er ikke laget på en dag. Det skal brygges, gjæres, klarnes og kanskje modnes litt før det kan drikkes. Så litt forberedelse må til før alt er i orden.

– Har du noen tips til de som har lyst til å starte med ølbrygging? 

– Det er bare å begynne. Man trenger ikke fancy utstyr når man skal brygge øl. Det meste av utstyr finner man allerede på kjøkkenet sitt, avslutter Saure. 

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS